| Kezdőlap |  Kapcsolat |  Adatvédelem |  Üzembe helyezés feltételei | Rendszer mosás
Fűtési rendszerek korróziója, szennyeződése

Amennyiben a központi fûtés rendszerekben levõ vizet kémiai úton nem kezelik a korrózió és biologiai szennyeződés, lerakódás rövid idõn belül rontja a kazán illetve a rendszer hatásfokát. Kutatások és a tapasztalataink is bizonyítják, hogy megfelelõ vízkezelés nélkül még az újonnan telepített fûtési rendszerek hatásfoka is heteken belül jelentősen rosszabb lehet.
A Fernox termékeket fûtési és hûtési rendszerek hatásfokának megõrzésére és belsõ korróziójának megelõzésére fejlesztették ki. Minden új telepítésû rendszert célszerû kitisztítani, hogy a szerelés közben a rendszerbe került szennyezõdések és forraszanyagok ne okozzanak károsodásokat és hibás mûködést a kazánban, a radiátorokban, a szivattyúkban és a szelepekben.
A fûtési rendszerekben különféle anyagok kerülnek egymással kapcsolatba. A különbözõ fémek (réz, vas, alumínium, ón) között kialakuló elektromos potenciálkülönbség, az esetlegesen a rendszerben hagyott szennyezõdések és a magas hõmérséklet, az alacsony hőmérsékletű padlófűtésbe került baktériumok változatos problémákat okozhatnak, például hideg helyek kialakulását a radiátorokban, kazán hőcserélők eldugulását, kazánzajt, padlófűtés elalgásodását vagy szivattyú beragadást és meghibásodást. Ezek bármelyike költséges javítást és esetleges cserét okozhat, mert a fűtési rendszerből származó kosz okozta meghibásodás kívül van a kazán garanciájának hatáskörén.
A korrozió és szennyeződés a fűtési rendszer megfelelő vegyszerekkel történő átmosásával és a rendszerbe öntött megfelelő mennyiségű korroziógátló inhibitorral előzhető meg, illetve szüntethető meg.

A rendszer átmosása a FERNOX POWERFLOW ÖBLÍTÕ SZIVATTYÚ használatával történik.


 
E nagyteljesítményû saválló öblítõ szivattyú ideális eszköz a kazán és a radiátorrendszerek gyors tisztítására a radiátorok vagy kazán leszerelése nélkül. Hõcserélõkhöz vízkõmentesítõ/savazó szivattyúként is használható.
A Powerflow max. 85°C  hõmérsékleten való használata a Fernox vegyszereivel lehetõvé teszi, hogy normál esetben csak egyszer kell kiszállni a helyszínre a központi fûtés rendszer szivattyúval való tisztítása céljából. Mivel a legtöbb esetben a szivattyút közvetlenül a kazánra is lehet kötni a Fernox adapterrel, igy a mosás ideje alatt működhet a kazán, ami magas hőmérsékletű mosóvizet, ezáltal még nagyobb hatásfokot biztosít. A teljesen saválló öblítő szivattyú, gyors, professzionális, megbízható tisztítást és öblítést biztosít rendszerek mosásakor. A tisztítás után kerülnek a rendszerbe a további korroziót meggátoló inhibitorok.
 Számos kazángyártó a fûtési rendszer tisztítását írja elõ és ettõl teszi függõvé a garanciát.

Mik az inhibitorok és hogyan fejtik ki hatásukat?

Az inhibitor egy olyan anyag amit ha vízhez adunk csökkenti a korróziós folyamatokat.
A vízkezelő adalék gyártók több inhibitor használatával érik el, hogy termékeik a legkülönfélébb környezeti körülmények között egyszerre gátolják különböző fémek korrózióját.
Az inhibitorok leggyakoribb változata az anódos (passzíválló) inhibitor. A központi fűtés rendszerekhez túlnyomó részben anódos inhibitort használnak. Ez az inhibitor reakcióba lép korrózióra hajlamos fémmel és vékony védőréteget hoz létre rajta, ami megvédi a fémet a további korróziótól. A vékony filmréteget a fűtési rendszerben levő inhibitor jelenléte tartja fenn.
A Fernox inhibitor teszt készlettel az összes Fernox inhibitor koncentrációjának mérésére lehetőség nyílik.
Folyasztószer maradványok, korrózió által keletkezett iszap, tisztítószer maradék csökkenthetik az inhibitorok hatását és korrózió kialakulásához vezethetnek. Azért, hogy biztosak legyünk afelől, hogy az inhibitor a legjobb hatást fejti ki, javasolt az korroziógátló inhibitorral való kezelés előtt a rendszer alapos átmosása. A Fernox Vízminőség ellenőrző készletével és a TDS (oldott szilárdanyag) mérővel meghatározható, hogy a rendszert megfelelően kimosták-e az inhibitorok betöltése előtt.

A rendszermosás menete

Kérem, küldjön számunkra egy árajánlat kérő E-mailt. Innen letöltheti hozzá az adatlapot, amelyet kitöltés után ne felejtsen el az e-mailhez csatolni. Az adatlap segítségével jó közelítéssel meg tudjuk becsülni  az Ön fűtési rendszerében található fűtővíz mennyiségét. Ez alapján már kalkulálható a szükséges vegyszer fajtája és mennyisége, és így el tudjuk készíteni az árajánlatot. Szükséges még tudnunk, hogy milyen távolságon belül található hidegvíz csatlakozási lehetőség, és lefolyó, WC, vagy bármilyen csatorna csatlakozás a szennyezett víz elvezetésére.

Figyelem. Csak a nyomását tartó, vízveszteséget nem mutató rendszeren vállalkozunk a fűtési rendszer átmosására!

Ha árajánlatunkat elfogadja, az egyeztetett időpontban reggel 9 óra felé megjelenünk a Fernox nagy teljesítményű kényszeröblítő egységgel, berendezkedünk a kazán helyiségében, és elvégezzük a rendszer mosását és vízkezelését a Fernox  által gyártott eszközökkel és vegyszerekkel. Egy átlagos méretű, (100 m2) radiátoros fűtésű családi ház esetében a fűtési rendszer szennyezettségétől függően 5-8 óra alatt végzünk.

Nagyon szerteágazó, bonyolult, sokszivattyús rendszereknél a hatékonyság növelése érdekében szükséges lehet a folyamat kettébontása. Első alkalommal betöltöm a rendszerbe a tisztításhoz használt vegyszert, a hatóidő növelés céljából hagyom néhány napig/hétig a rendszerben keringeni, miközben az épület fűtése a szokott rend szerint zajlik. Ezután következik a munka másik fele, amikor egy egész napos jelenlét során végzem el a még hátralevő feladatokat

A munkavégzés során a rendszert csak a kazánházban bontom meg. Nem szereljük le a radiátorokat, és így nem is csöpögtetjük végig a parkettát és a szőnyegeket koromfekete lével. A lakásban semmilyen szennyeződéssel járó munkát nem végzünk, de az összes radiátor szelepéhez, valamint a padlófűtés osztóihoz hozzá kell tudnunk férni. Az elzáró és szabályzó szelepeknek működőképes állapotban kell lenniük. A munka végeztével a rendszert kipróbált, kilégtelenített állapotban adjuk át.

A rendszermosási feladatok osztályozása
Nincs két egyforma rendszertisztítási feladat. Mégis, ha csoportosítani kellene ezeket, azonnal kínálkozik két nagyon jó szempont az osztályozásukra.

Az egyik esetben még időben kitudódik a fűtővíz minőségével kapcsolatos problémahalmaz. A fűtési rendszerben még minden radiátor és padlófűtési kör megfelelően működik, de egy meghibásodás miatt el kell hívni a fűtésszerelőt, aki leüríti a fűtési rendszer egy részét, hogy ki tudja cserélni a megszorult radiátor szelepet, vagy a tönkrement szivattyút. Ekkor, látva a rendszerből kifolyó fűtővíz minőségét, (ami egyébként a meghibásodást okozta), ő maga tanácsolja a tulajdonosnak, hogy végeztesse el a fűtési rendszer vegyszeres tisztítását. Ebben az esetben az árajánlat elkészítésével semmilyen problémánk sincs, a rendszer víztartalmának ismeretében ki tudjuk számolni a szükséges vegyszer mennyiségét, és a feladatot maradéktalanul el tudjuk végezni.

A másik esetben a fűtés részleges vagy teljes leállását észlelve, esetleg már későn jelentkezik a tulajdonos. Ha már leálltak (esetleg több éve) padlófűtés körök, eldugultak radiátorok, esetleg a hozzájuk vezető csövek belső keresztmetszete szűkült az eredeti méret töredékére, árajánlatunkban a sikert rajtunk kívülálló okokból nem tudjuk garantálni. Ebben az esetben a feladat megnevezése már nem a fűtési rendszer átmosása, hanem az újra élesztése. Álljon itt egy mondat a www.fernox.hu oldalról:” Fontos azonban megjegyezni, hogy tisztítás és vízkőmentesítés révén nem lehet a fűtési rendszer eredeti állapotát visszaállítani.  A feladat csak akkor teljesíthető legalább optimális szinten, ha valamennyi áramlási keresztmetszet legalább részben átjárható a tisztító vegyszer számára.

Egy fűtési rendszer átmosása nem teszi szükségtelenné a kazánba visszatérő fűtővíz megfelelő szűrését. Nagyon jó tapasztalataink vannak a Fernox TF1 mágneses iszapleválasztójával, ezért javaslom annak beépíttetését.


Technikai információk, képgaléria, vegyszerek és készülékek adatlapjainak elérhetősége: